Voltveti, Voltveti mõis

Tignitz, Gutshof Tignitz
Tignitz, Gutshof Tignitz / Volveti, Voltveti mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274889, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Tignitz, Gutshof Tignitz / Volveti, Voltveti mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274890, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Tignitz, Gutshof Tignitz / Volveti, Voltveti mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274892, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Tignitz, Gutshof Tignitz / Volveti, Voltveti mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274891, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Tignitz, Gutshof Tignitz / Volveti, Voltveti mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274893, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Tignitz, Gutshof Tignitz / Volveti, Voltveti mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274894, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Tignitz, Gutshof Tignitz / Volveti, Voltveti mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274896, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Tignitz, Gutshof Tignitz / Volveti, Voltveti mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274897, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
  1. sajandil rajatud ja 19. sajandi algul ulatuslilkumalt välja ehitatud endine mõisakompleks Saarde kihelkonnas, kuulunud von Wolffeldtide, von Krüdeneride ja von Strykide aadlisuguvõsadele, hiljem kuulus Tihemetsa Põllumajandustehnikumile. Härrastemaja on 1830. a. valminud klassitsistlik, neljale toskaana sambale toetuva portikusega kahekorruseline kivihoone, millele 1938.a. lisati kolmas korrus ja juurdeehitus. Säilinud on kahe esimesel korrusel asuva saali interjöörid peegelvõlvide, historitsistliku stukkdekoori ning maalingutega. Kõrvalhoonetest on säilinud peahoonest lõuna pool asuv 1795. a. pärinev maakividest ait, kivisammastele toetuva kaaristuga esiküljel. Hooneid ümbritseb 19. sajandil rajatud ulatuslik (8,2 ha) vabakujuline park kus leidub tiike ja sillakesi, samuti 19. sajandil rajatud maakividest pargigrott. Mõisasüdamest kilomeeter edela pool, Punapargile suunduva tee äärsel künkal asub von Strykide perekonnakalmistu, sellest on säilinud tahutud graniitpostid ja kahe hauatähise graniitalused.