Tori, Tori kirik

Torgel, Ev. Gedächtniskirche
Torgel, Ev. Gedächtniskirche / Tori, Tori kirik Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274900, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Torgel, Ev. Gedächtniskirche / Tori, Tori kirik Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274898, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Torgel, Ev. Gedächtniskirche / Tori, Tori kirik Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274899, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Raskepäraste proportsioonidega neogooti maakivikirik ehitati vana lagunenud puukiriku asemele 1852–1854 Viljandi ehitusmeistri Heinrich Passlacki juhtimisel. Passlacki koostatud kirikuplaane korrigeeris kubermanguarhitekt David Olltoff. 1882–1883 kirikut laiendati ja ehitati ümber Liivimaa rüütelkonna arhitekti Otto Reinhold August von Siversi projekti järgi, lisati ristlööv, millega kirik sai ristikujulise põhiplaani ja uue polügonaalse koorilõpmiku. Kirikul on lamedate tellisliseenidega liigendatud krohvimata maakiviseinad, tellissillustega gooti teravkaaraknad, karniisi all hammaskaarfriis. W-küljel massiivne nelinurkne torn roosaknaga, selle kohal 8-tahulise paviljoni ja püramiidkatusega tornikiiver. 1944 kirikuhoone põles ja seisis üle 40 a varemetes. Taastati 1990–1996 ehitusinsener Ludvig Tammani projekti järgi sõjameeste mälestuskirikuna. Taastatud interjöör on lakooniline, kirikusaali katab lihtne laudlagi, valgeks krohvitud O-seinale on paigaldatud skulptor Mati Karmini kujundatud tammepuust krutsifiks, seintele on paigutatud mälestustahvlid Eesti iseseisvuse eest võidelnutele. 2003 püstitati kiriku juurde Mati Karmini Eesti Vabadussõjas saavutatud võitu sümboliseeriv ratsamonument „Püha Jüri võitlus lohega“.