Saarde, Pastoraat

Saara, Pastorat
Saara, Pastorat / Saarde, Pastoraat, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274857, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Saara, Pastorat / Saarde, Pastoraat, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274858, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Saarde kiriku juurde 17. saj lõpul rajatud kirikumõisa kompleks, koosneb peahoonest, tõllakuurist, aidast ja pargist. 1-korruseline viilkatusega kivist peahoone rajatud 1690, põhjalikult rekonstrueeritud 1862–64, õpetaja Ch. H. Lenzi ajal. Kõrge viilkatusega hoone on krohvitud, esiküljel kergelt eenduv keskrisaliit kolmnurkfrontooniga, millel väike segmentkaaraken. Põhikorruse aknad on 8-ruuduga, otsaviilud kujundatud väikeste rombakende ja krepitud krohvkarniisiga. Interjööris on säilinud peegelvõlvlaed ja vanad tahveluksed. Peahoone vastas asuv viilkatuse ja lõhkumata maakividest seintega tõllakuur 1860. aastatest, otstes hilisemad juurdeehitused. Ait on väike poolkelpkatuse ja etteulatuva räästaga rõhtpalkhoone sissesõidutee ääres, pärineb ilmselt 19. saj-st. 1947 hooned riigistati ja muudeti masin-traktorijaamaks, 1993 tagastati kogudusele ja kohandati uuesti algsele funktsioonile. Hoonete juurest Kirikujärveni ulatub väike laskuva reljeefiga vabakujuline park.