Saarde, Katariina kirik

Saara, Ev. Kirche St. Katharina
Saara, Ev. Kirche St. Katharina / Saarde, Katariina kirik, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274852, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Saara, Ev. Kirche St. Katharina / Saarde, Katariina kirik, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274856, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Saara, Ev. Kirche St. Katharina / Saarde, Katariina kirik, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274855, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Saara, Ev. Kirche St. Katharina / Saarde, Katariina kirik, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274854, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Saara, Ev. Kirche St. Katharina / Saarde, Katariina kirik, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274853, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Saarde Kirikujärve kõrgel kaldal asuv väike 1-lööviline historitsistlik kivikirik, mille lääneküljel 8-tahuline puust haritorn, ehitatud 1858– 59 samal kohal asunud 17. sajandil rajatud kivikiriku asemele. Vanast kirikust säilis ainult O-sein. Krohvitud fassaadidel on teravkaarsed aknad ja petiknišid, kaks teravkaaravaga portaali W- ja S-küljel, millel flankeerivad tornikesed vimpergi taolise ehisviiluga. Pikihoonega liitub O-s veidi kitsam kooriruum madala barokse peegelvõlviga, sellega omakorda liitub N-küljel käärkamber. Pikihoone O-seinas lai, kumera sillusega võidukaar. Sisustuses neogooti altarisein ja kantsel, altarimaal ʺKristus ristilʺ on Peterburi kunstniku Johannes Behse töö (1862). W-küljel puidust oreliväär trepiga, orel pärineb Guido Knaufi töökojast Saksamaalt (1891). Käärkambris varasem altarimaal ʺKristus Keetsemane aiasʺ Ludwig von Maydellilt (1835). Kirik restaureeritud 2016–17.