Pärnu, Vanalinna põhikool

Pernau, Ehem. Mädchengymnasium
Pernau,ehem. Mädchengymnasium / Pärnu, vanalinna põhikool, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274547, Foto: Christofer Herrmann, 2021, CC BY-SA 4.0
Pernau,ehem. Mädchengymnasium / Pärnu, vanalinna põhikool, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274548, Foto: Christofer Herrmann, 2021, CC BY-SA 4.0
2-korruseline katusekorrusega kivist koolimaja ehitati 1901–1902 Riia arh August Reinbergi projekti järgi Pärnu Linna Tütarlaste Gümnaasiumile (Mädchen-Gymnasium). Põhja-Saksa hansalinnade tellisarhitektuurist inspireeritud nn hansagootika näide, mis rajas teed historitsismilt retrospektiivsele juugendarhitektuurile. Sümmeetrilise, E-kujulise põhiplaaniga; hooviküljel paikneb koridor trepiblokiga, esiküljel aula ja külgtiibades klassiruumid. Fassaadikujunduses kasutatud tellispindade ja heledate krohvipindade kontrasti. Katusekontuuri rõhutavad viis tellisgootikast inspireeritud ümarkaarfriisi ja kaaristutega ehitud katuseviilu. Seinapindu liigendavad madalad tellisliseenid ja akende tellisraamistus. Peasissepääs kolme kaaravaga Nikolai tänaval, hoone keskteljel. Säilinud algne välisuks framuugiga, osa originaalavatäiteid, vestibüüli interjöör, algseid kiviplaatpõrandaid. 2002 taastati kivikatus, alates 2010 interjööri restaureerimistööd, hoone restaureeriti 2016–2017 (arh Tiit Raev).