Pärnu, Eliisabeti kiriku pastoraat

Pernau, Ehem. Pastorat der Kirche St. Elisabeth
Pernau, ehem. Pastorat der Kirche St. Elisabeth / Pärnu, Eliisabeti kiriku pastoraat, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274544, Foto: Christofer Herrmann, 2021, CC BY-SA 4.0
Pernau, ehem. Pastorat der Kirche St. Elisabeth / Pärnu, Eliisabeti kiriku pastoraat, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274507, Foto: Annegret Buske, 2006, CC BY-SA 4.0
Pastoraat paikneb Pärnu rootsiaegse linna laienduse ühe peatänava ääres. Tänaseni säilinud puidust hoone ehitati 1759 (ehitusmeister Johann Bradtmann) varem samal kohal paiknenud puidust pastoraadi asemele. 1816 muudeti fassaad klassitsistlikuks, 1884–1885 ehitati maja pikemaks ja ehitati välja katusekorrus. 1975–1976 restaureerimise käigus taastati 19. s lõpu klassitsistlik välisilme, restaureeritud 2018.
Kivist soklile ehitatud puidust hoone fassaad on sümmeetriline, puidust pilastritega on rõhutatud peauks, profileeritud karniisi all hammaslõikeline ornament. Rikkalikuma klassitsistliku dekooriga on profileeritud nurgapilastrite ja okulusega katuseuuk.
Pastoraadis elas 1809–1846 Eliisabeti kiriku pastor J. H. Rosenplänter, kes juhtis Eesti koolmeistrite kooli ja propageeris eesti keele õpetamist.