Pärnu, Pärnu Poeglastegümnaasiumi hoone

Pernau, Ehem. Pernauer Knabengymnasium
Pernau,ehem. Pernauer Knabengymnasium /Pärnu, Pärnu Poeglastegümnaasiumi hoone, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274543, Foto: Christofer Herrmann, 2021, CC BY-SA 4.0
Kahekorruseline tellisstiilis (nn Rohbaustil) hoone ehitati 1875 Riia arhitekti Julius August von Hageni (1829–1909) projekti alusel Pärnu Poeglaste Gümnaasiumile.
Sümmeetrilise, renessansivorme interpreteeriva fassaadilahendusega (ümarkaaraknad, ja lamevõlviga kaarsillused, hammaslõikelised räästa- ja vahekarniisid, sokli ja seinapindade arhitektooniline liigendus) hoone on 19. saj II poole kroonuarhitektuuri tüüpiline näide, kantud tol ajal populaarsest materjalieheduse kontseptsioonist.
Pargialale vabalt planeeritud hoonel on peaaegu sümmeetriline E-kujuliselt väikese sisehoovi ümber koonduv põhiplaan. Hooviküljel ringkoridor kolmemarsilise trepiplokiga, esiküljel aula ning külgedel klassiruumid.
Hoone kõrvale ehitati 2005 moodne, kuid põhihoonega õnnestunult ühtesulanduv võimla (arhitektuuribüroo Kavakava, arhitektid Siiri Vallner, Katrin Koov, Kaire Nõmm, Heidi Urb).