Pärnu, Koolimaja

Pernau, Ehem. Mädchenschule
Pernau, ehem. Mädchenschule / Pärnu, Koolimaja, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274562, Foto: Christofer Herrman, 2021, CC BY-SA 4.0
Pernau, ehem. Mädchenschule / Pärnu, Koolimaja, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274563, Foto: Christofer Herrman, 2021, CC BY-SA 4.0
Kahekorruseline neorenessansslik koolimaja ehitati 1867 Pärnu Linna Kõrgemale Tütarlastekoolile. Maja heledaid krohvfassaade iseloomustab rõhutatud horisontaalliigendus, põhikorruse krohvrustika ja II korruse regulaarse jaotusega ümarkaaravad. Selle järgi kutsuti hoonet „valgeks Tütarlastekooliks“. Algselt risttahuka kujulise põhiplaani ja sümmeetrilise fassaadiga hoonele lisati 20. saj algul vana hooneosa kopeeriva fassaadiarhitektuuriga hoonetiib. Hoone keskosal asunud parapettviil asendati sealjuures kolmnurkfrontooniga, teine analoogiline frontoon lisati hoone nurgale. Hoones asuva Linnaapteegi interjööri kujundas 1930–31 arhitekt Olev Siinmaa. Endises apteegis asub baar, koolihoones lõbustusasutused.