Pärnu, hotell „Victoria"

Pernau, Hotel (heute "Victoria")
Pernau, Hotelgebäude / Pärnu, hotell, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274504, Foto: Annegret Buske, 2006, CC BY-SA 4.0
Pernau, Hotelgebäude / Pärnu, hotell, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274505, Foto: Annegret Buske, 2006, CC BY-SA 4.0
Arhitektide Erich von Wolffeldti ja Aleksander Nürnbergi projekteeritud kivist kahekorruseline mansardkatusega ärihoone, valmis 1923. a. Arhitektuurilt järgib 20. saj esimestel kümnenditel valitsenud heimatlik-retrospektiivset vernakulaarsest barokist mõjustatud arhitektuurisuunda: kõrge mansardkatus, I korrusel fassaadil tiheda raamijaotusega kaarakende rida, läbi kahe korruse ulatuvad stiliseeritud pilastrid. Koos põhihoonega projekteeriti hoovimaja, kivist piirdemüür ja müügipaviljon krundi kagunurgas. 1928. a ehitati ärihoone arhitekt Olev Siinmaa projekti järgi ümber hotelliks „Grand Hotelʺ, mille I korrusel avati moodne kohvik ja söögisaal. Nõukogude ajal kohvik „Võitʺ. 1991. a renoveeriti, katusekorrus kohandati hotellitubadeks, hotell sai uue nime „Victoriaʺ.