Pärnu, Elamud

Pernau, Wohnhäuser russ. Militär
Pernau, Wohnhäuser russ. Militär / Pärnu, Elamud, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274737, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Pernau, Wohnhäuser russ. Militär / Pärnu, Elamud, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274738, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Pernau, Wohnhäuser russ. Militär / Pärnu, Elamud, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274739, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Elamud asuvad Pärnu Riia eeslinna S-osas. Auli ja Kajaka tänaval on osaliselt säilinud Pärnu kindluslinna garnisonist erru saadetud sõjaväelaste perede majutamiseks mõeldud hoonestus 18. sajandist. Puidust 1-korruselised elamud asetsevad otsaga tänavajoonel ning hooned ulatuvad pika ja kitsa krundi sügavusse. Tänavafassaadil 1–3 akent. Rõhtpalkide vahed on vuugitud savi-lubimördiga, algselt lubjatud või värvitud pliimennikuga. Viil- või poolkelpkatused kaetud roog- või laudkattega. 19. saj asendati katusekatted sindlite või S-kividega, seinad vooderdati püstlaudisega, hiljem rõhtlaudisega või kaeti krohviga. Lihtsa ristkülikulise põhiplaaniga elamu keskme moodustasid esik-köögist köetavad vene tüüpi lavats-ahjud.