Pärnu, Elamu, Supeluse tn 21

Pernau, Villa, Supeluse tn 21
Pernau, Villa, Supeluse tn 21 / Pärnu, Elamu, Supeluse tn 21, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274754, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Pernau, Villa, Supeluse tn 21 / Pärnu, Elamu, Supeluse tn 21, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274753, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Esinduslik kivikatusega puitvilla ehitati Peterburi ärimehele Edmund Schwartzile arhitekt Erich von Wolffeldti projekti järgi 1912–13. Ilmselt juba viimistlusjärgus sai algselt rõhtlaudise ja püstlaudviiludega kavandatud hoone koredapinnalise pritskrohvkatte ja vahvärkviilud. Hoonet iseloomustab vaba tasakaalu põhimõttel kujundatud asümmeetriline fassaadikompositsioon keeruka konfiguratsiooniga kõrge kivikatuse ja kumeralt eenduvate erkerimahtudega esi- ja aiaküljel. Eenduvate mahtude ja geomeetriliste fassaadidetailide liigendamise teel komponeeritud dekoorivaba fassaadiarhitektuur esindab Riia-mõjulist lineaarset juugendit. Pärast I Maailmasõda oli villa kasutusel suvepansionina (Villa Doris, seejärel Villa Toome), hiljem riikliku sanatooriumi hoonena. 1990. a-tel tagastati see omanikele ja renoveeriti. Hoone on eravalduses ja kasutusel elamuna. Säilinud on ka kivipostidega algupärane krundipiire.