Pärnu, Elamu, Rüütli tn 27

Pernau, Wohn- und Geschäftshaus, Rüütli tn 27
Pernau, Wohn- und Geschäftshaus, Rüütli tn 27/ Pärnu, Elamu, Rüütli tn 27, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274559, Foto: Christofer Herrmann, 2021, CC BY-SA 4.0
1903 insener Georg Hellati poolt kaupmees Hans Mikk´ile projekteeritud 2-korruseline ärihoone Rüütli ja Nikolai tn nurgakrundil. Varase juugendarhitektuuri esimesi näiteid. Valmis 18. saj elamu kapitaalse ümberehitusena. I korrusel paiknesid äriruumid, II kontoriruumid ja korterid. Fassaadid olid kavandatud elava mahulise liigenduse, kahe neomaneristliku frontooni ja nurgal paikneva rõduorvaga. Teostati veidi lihtsustatud kujul, ilma kavandatud juugenddekoori ja Rüütli tn poolse erkertornita. Rüütli tn poolsel fassaadil on erkerimaht fassaadiviiluga, selle all trepikoja uks, kaks juugendstiilis kaupluseust ja laiad vitriinaknad. Nikolai tn pool liitus kivihoonega madalam puidust hoonetiib (hävinud). 1930. a-tel ehitati välja katusekorrus ja lisati ebaproportsionaalselt suured uukaknad. Restaureeriti 2002–05.