Pärnu, elamu Kuninga tn 26/28

Pernau, Wohnhaus, Kuninga tn 26/28
Pernau, Wohngebäude Kuninga tn 26/28 / Pärnu, elamu Kuninga tn 26/28, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274506, Foto: Annegret Buske, 2006, CC BY-SA 4.0
Pernau, Wohngebäude Kuninga tn 26/28 / Pärnu, elamu Kuninga tn 26/28, Herder-Institut, Bildarchiv, 274579, Foto:Ulrike Nürnberger 2019, CC BY-SA 4.0
Pärnu rootsiaegse linna laienduse ühel peatänaval paiknev elamu koosneb kahest majast. 1696–1700 valmis maakividest hoone, selle kõrvale ehitati rõhtpalkelamu arvatavasti Põhjasõja ajal. U 1836 ühendati majad, ümberehituste käigus lammutati mantelkorstnad, üldilme muudeti klassitsistlikuks, kivihoone kaeti 1886 faktuurkrohviga. Restaureeriti 1978–1982, kivihoone taastati barokseks.
Mõlemad hooned on tüüpilise barokse põhiplaaniga, keskteljel paiknes pea-esik, mantelkorsten-köök ja õue-esik. Elamud paiknevad kõrgel soklil, avad on fassaadile paigutatud sümmeetriliselt, kivielamu nurkadel kvaaderrustika ning akendel baroksed avaraamistused. 1886 ümberehitusest säilinud neo-renessanss-stiilis välisuks, tubades aaderdatud seinatahveldis, mõned tahveluksed ja dekoratiivsed maalingud peegellagedel.
Kivihoone on iseloomulik 17. s jõuka kaupmehe elamu, puithoone aga iseloomustab ehitusperioodi, kui Vene impeeriumi linnades oli keelatud kivihoonete ehitamine.