Pärnu, Ammende villa

Pernau, Villa Ammende
Pernau, Villa Ammende / Pärnu, Ammende villa, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274514, Foto: Annegret Buske, 2006, CC BY-SA 4.0
Pernau, Villa Ammende / Pärnu, Ammende villa, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274511, Foto: Annegret Buske, 2006, CC BY-SA 4.0
Pernau, Villa Ammende / Pärnu, Ammende villa, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274508, Foto: Annegret Buske, 2006, CC BY-SA 4.0
Pernau, Villa Ammende / Pärnu, Ammende villa, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274509, Foto: Annegret Buske, 2006, CC BY-SA 4.0
Pernau, Villa Ammende / Pärnu, Ammende villa, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274510, Foto: Annegret Buske, 2006, CC BY-SA 4.0
Kaupmees Hermann Ammende (1855–1934) perekonna suveresidents, suurejooneline 2–3-korruseline vabaplaneeringuga villa, valmis Peterburi arh-büroo F. Mieritz & J. Gerassimov ehitusplaanide kohaselt 1904–1905. Kuulub juugendstiili olulisemate ja paremini säilinud näidete hulka; oli Pärnus selle stiili manifestatsiooniks.
Hoone dünaamilist asümmeetriat taotlevas mahulises kompositsioonis domineerib kõrge kolmekorruseline mansardpaviljoniga tornimaht, mida tasakaalustavad kaks väiksemat tornimahtu hoone SO- ja SW-nurgas. Hoonet katab keerulise konfiguratsiooni ja laia räästaga kelpkatus. Esifassaadil skulptuursete sepis- ja betoondetailidega kaunistatud eeskoda. N-, W- ja S-küljel ilmselt barokkarhitektuurist inspireeritud frontoonid erikujuliste, keeruka raamijaotusega akendega.
Fassaadidel eksponeeritud erinevad uudsed materjalid ja moodsad värvitoonid – klinkerpunased, sinepikollased ja polükroomsed glasuurplaadid, mustad ja terashallid võõbatud sepisdetailid, oliivrohelised aknaraamid ja helesinised stukkdetailid, tahutud raidkivi ja valubetoon.
I korrusel keskne hall, eksponeeritud puitdetailide, maalitud taimornamendiga dekoreeritud seinte ja stiilse kaminaga. Hallist pääseb söögisaali, salongi jt. esindusruumidesse. Esinduslik juugendstiilis puittrepp viib II korrusele, kus ümber ülemise galerii paiknesid magamis- ja külalistetoad. Kõigis ruumides on restaureeritud interjöörimaalingud ja algupärased puitdetailid, samuti Riias Böhmi vabrikus valmistatud kahhelahjud ja kamin.
Hoone algupärased interjöörid ja plaanilahendus restaureeriti 1997–1999 (sisekujundaja ja restauraator Aivar Roosaar) ja kohandati esinduslikuks hotelliks. Restaureeriti algupärane aiakujundus koos juugendliku piirdeaia ja teenijatemajaga. Hooned on kasutusel hotellina, aias korraldatakse suvekontserte.