Lihula, rahvamaja

Leal, Kulturhaus
Leal, Kulturhaus / Lihula, rahvamaja, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274836, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Leal, Kulturhaus / Lihula, rahvamaja, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274837, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Leal, Kulturhaus / Lihula, rahvamaja, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274838, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Eesti 1980. aastate maa-arhitektuuri õnnestunumaid näiteid. Kultuurikeskuseks kavandatud hoone valmis 1989 EKE-Projekti arhitekti Rein Tomingase projekti järgi. Hoone neoklassitsistlik arhitektuurikeel oli tingitud vajadusest sobitada moodne ja suuremahuline uusehitis Lihula traditsioonilisse maastikupilti, arvestades naabruses asuvate mõisakompleksi ja ajaloolise kaitsetsooni (hilisema muinsuskaitseala) konteksti. Fassaadikäsitlus lähtub materjaliesteetikast, tolleaegset levinuimat ehitusmaterjali – silikaatkivi – on fassaadidel eksponeeritud ehedal ja estetiseeritud kujul. Lavatorni tipus olev segmentkaarakendega paviljon assotsieerub nii naabruses asuva mõisaarhitektuuri kui 1930. aastate maakultuurimajade arhitektuuriga. Ehitusaegne sisearhitektuur ja interjöörid on hästi säilinud.