Karuse, Mootorveski

Karusen, Mühle
Karusen, Motormühle / Karuse, Mootorveski, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274809, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Karusen, Motormühle / Karuse, Mootorveski, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274810, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Endise Rapla-Virtsu kitsarööpmelise raudtee Karuse raudteejaama lähedale rajati veski 1930. aastatel. Pärast raudteeliini rajamist 1931 paranesid märkimisväärselt transpordivõimalused Tallinna. See oli üheks oluliseks motivaatoriks jaama lähedale uue mootorveski rajamisel. Funktsionalistliku kehandiga hoone on esimese korruse ulatuses ehitatud silikaattellistest, teine ja kolmas korrus toona laialt propageeritud tsementkividest. Lihtsat kuubiliselt liigendatud mahtu ilmestavad väikeseruudulise jaotusega aknad, mis üla- ja alaosas paiknevate karniisidega horisontaalselt tervikuks on ühendatud (markeerib lintakna motiivi). Tegemist on silmapaistva näitega 1930. aastate maaelu moderniseerumisest ja paikkondlikust tööstusarhitektuurist.