Karuse, Karuse raudteejaam

Karusen, Ehem. Bahnhof Karusen
Karusen, Ehem. Bahnhof Karusen / Karuse, Karuse raudteejaam, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274808, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Karusen, Ehem. Bahnhof Karusen / Karuse, Karuse raudteejaam, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274807, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Omaaegse Rapla-Virtsu kitsarööpmelise raudteeliini (suleti 1968) ääres asunud traditsionalistliku arhitektuuriga kahekorruseline kivist jaamahoone ehitati 1931 Raudteevalitsuse arhitekti Leon Johansoni projekti järgi. Hoone on sümmeetrilise fassaadilahenduse ja täiskelpkatusega, mida fassaadi keskteljel kroonivad suured kumera vormiga katuseuugid (sks. Fledermausgaube). Lihtsal krohvfassaadil on kahekaupa rühmitatud tiheda ruudujaotusega aknad, peasissepääsud hoone sisse lõikuva tagasiaste ja varikatusega asuvad hoone keskteljel, nende kohale on paigutatud lukukiviga kaaravad. Tänapäeval eravalduses, kohandatud elamuks.