Kaelase, Kaelase mõis

Kailes, Gutshof Kailes
Kailes, Gutshof Kailes / Kaelase, Kaelase mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274803, Foto: Peeter Säre 2015, CC BY-SA 4.0
Kailes, Gutshof Kailes / Kaelase, Kaelase mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274805, Foto: Peeter Säre 2015, CC BY-SA 4.0
Kailes, Gutshof Kailes / Kaelase, Kaelase mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274806, Foto: Peeter Säre 2015, CC BY-SA 4.0
Kailes, Gutshof Kailes / Kaelase, Kaelase mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274804, Foto: Peeter Säre 2015, CC BY-SA 4.0
1624 esmamainitud mõis oli aastatel 1681–1872 Derfeldenite perekonna valduses. Poolkelpkatusega varaklassitsitlik härrastemaja, krohvitud fassaadidega massiivne kivihoone, valmis Derfeldenite ajal, 1790. a-tel. 1905 põletati see maha ning taastati seejärel mõnevõrra muudetud kujul – esifassaadile sissepääsu ette ehitati kaaravadega veranda-eeskoda ja keskossa viie aknatelje laiune kolmnurkfrontooniga pealeehitis. Sellest kahele poole tehtud juurdeehitused on hilisemad. Praegune fassaadiviimistlus pilastrite ja krohvkarniisidega pärineb 20. saj algusest. Interjööris on säilinud mõned algsed uksed. 1929–2015 oli mõisahoones kool. Renoveeritud 2000. a-te alguses. Peale härrastemaja on kunagisest mõisakompleksist säilinud veel 1883 pärinev laia katuseräästaga historitsistlik valitsejamaja ja jõele paisutatud tiikidega park. Pargis asub E. v. Derfeldeni poolt 1881 püsitatud graniitobelisk