Jõõpre, Koolimaja

Jaepern, Schule
Jaepern, Schule / Jõõpre, Koolimaja, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274800, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Jaepern, Schule / Jõõpre, Koolimaja, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274801, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Jaepern, Schule / Jõõpre, Koolimaja, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274802, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
  1. aastate maakoolimaja hästi säilinud näide. 1-korruseline puidust algkoolimaja on ehitatud 1935 arhitekt Joonas Kinnuneni projekti järgi. Hoonel on kõrge, algselt sindlitega kaetud viilkatus, esifassaadil kolme aknaga lai katuseuuk (Schleppgaube), mille keskosa ehib kolmnurkviil. Fassaade katab profileeritud voodrilaudis. L-kujulise põhiplaaniga hoone põhikorrusel asus avar jalutuskoridor ja kaks eemaldatava vaheseinaga klassiruumi, katusekorrusel internaat ja õpetajate korterid. Säilinud on algne plaanilahendus ja enamik originaaldetaile, sealhulgas aknad, puittrepp, laudpõrandad, klassiruumide seinte laudtahveldis. Renoveeritud 2018.