Illi vesiveski

Illi, Wassermühle
Illi, Wassermühle / Illi, Illi vesiveski, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 275051, Foto: Christofer Herrmann 2022, CC BY-SA 4.0
Paikneb Piusa jõkke suubuval Raudoja oja alamjooksul, üle veskitammi kulges ajalooline Tartu-Misso maantee. Ristkülikukujuline põhiplaaniga veski jõepoolne välissein paikneb kõrgel maakividest soklil. Hoone seinad on rõhtpalkidest, poolkelpkatus oli algselt laastudest. Looduslikult sobivas asukohas paiknes vesiveski tõenäoliselt juba 18. saj II poolel, olles ümbruskonnas üks vanemaid. Kuulus Illi karjamõisa (Carlshof) ansamblisse. Veski põles 1932 ja taastati 1933. Taastatud veski rajati neljakorruseline, selle võimsus oli u 10hj. Veskis töötas elektrigeneraator ja kaks paari veskikive, mis jahvatasid u 1 t vilja tunnis. Veskihoonest läänes paiknev paisjärve muldvall asendati 1938 tänaseni säilinud maakividest tammiga. Veskis on suures osas säilinud algne sisseseade. Veski töötas kuni 1992, misjärel on seisnud kasutuseta. 2012 alustati veski restaureerimist.