Audru, Audru mõis

Audern, Gutshof Audern
Audern, Gutshof Audern / Audru, Audru mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274775, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Audern, Gutshof Audern / Audru, Audru mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274783, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Audern, Gutshof Audern / Audru, Audru mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274777, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Audern, Gutshof Audern / Audru, Audru mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274776, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Audern, Gutshof Audern / Audru, Audru mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274778, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Audern, Gutshof Audern / Audru, Audru mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274780, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Audern, Gutshof Audern / Audru, Audru mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274785, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Audern, Gutshof Audern / Audru, Audru mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274786, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Audern, Gutshof Audern / Audru, Audru mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274779, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Audern, Gutshof Audern / Audru, Audru mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274774, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Audern, Gutshof Audern / Audru, Audru mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274773, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Hooneterikas mõisaansambel Audru jõe ääres. Esmamainitud 1449, alates 1807 kuni võõrandamiseni 1919 kuulus Pilar von Pilchaudele. Peahoone – ühekorruseline mansardkatusega barokne puithäärber hävis 1950. aastatel, selle kohal on uus ehitis. Säilinud on ulatuslik (13,3 ha) maastikupark ja selles maaliliste hoonegruppide ja üksikhoonetena paiknevaid endisi kõrvalhooneid – tähelepanuväärsemad neist on 1854–1858 ehitatud neogooti stiilis kahekorruseline nurgatorniga teenijatemaja, 18. saj lõpust pärinev ja 19. saj lõpul rekonstrueeritud valitsejamaja ehk suvemõis, 20. saj algul rajatud viinavabrik ja viinaait, mille otsafassaadi on müüritud keskaegsed paekivist aknasambad. Rida 18. saj lõpust ja 19. saj pärinevaid majandushooneid – sh seitsme kaaravaga viljaait (1793), nn kirikukõrts (1794), saeveski (1795), õlleköök (1797) meierei (1841) on säilinud rohkem või vähem ümberehitatud kujul. Endises valitsejamajas asub koduloomuuseum. Mõisasüdamest ca 800m kirdes, jõe äärsel parkmetsa alal, asub 19. saj keskel rajatud Pilar von Pilchaude perekonnakalmistu, mille asukohta markeerivad graniidist väravapostid.