Audru, Audru „Kuldlõvi kõrtsihoone“

Audern, Krug „Goldener Löwe“
Audern, Krug „Goldener Löwe“ / Audru, Audru „Kuldlõvi kõrtsihoone“, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274770, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Audern, Krug „Goldener Löwe“ / Audru, Audru „Kuldlõvi kõrtsihoone“, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274771, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Audern, Krug „Goldener Löwe“ / Audru, Audru „Kuldlõvi kõrtsihoone“, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274772, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Audru mõisale kuulunud kõrtsihoone rajati mõnedel andmetel 1783, lõplikul kujul ilmselt 1827–32. Üks suuremaid ja esinduslikumaid maakõrtse Eestis. Kõrge täiskelpkatusega klassitsistlik kõrtsihoone, sümmeetriline 12 teljega esifassaad tagasiastega keskosas, mis moodustab 2 ukse ja 8 aknaga ulualuse. Selle ees on 9 ümarsambast ja 2 poolsambast koosnev kolonnaad, mõlemal küljel oli kaks ümarkaarset diagonaallaudisega talliust. Nurkadel krohvkvaaderdus. Hoone keskosas paiknesid rõhtpalkseintega kõrtsiruumid eri seisuste jaoks mõeldud kolme kõrtsitoaga (sakste, antvärkide ja talupoegade tuba) ning mantelkorsten-köök, mõlemal hooneküljel maakiviseintega talliruumid. Hoone taga kahe tiibehitise vahel väike hoov piirdemüüriga. 19. saj kasutati hoonet Pärnu suvitajate väljasõidutrahterina. 1900 kõrts likvideeriti, kuni 1914 kasutati kroonu viinakauplusena, hiljem elamuna. 1973–77 rekonstrueeriti arhitekt Kalvi Aluve ja sisearhitekt Aet Maasik’u projekti alusel restoraniks, mis töötas kuni 2004. Alates 2006 on kavandatud selle restaureerimist ja taastamist.