Ambla, Vallamaja

Ampel, Gemeindehaus
Ampel, Gemeindehaus / Ambla, Vallamaja, Wikimedia Commons Commons, Foto: Ivar Leidus 2012, cc_by-sa_3.0
Asulat läbiva maantee ääres, kuhu ongi koondunud väärikam vanem hoonestus. Pikk ühekorruseline viilkatusega paekivihoone (1893, kavandas Väätsalt pärit ehitusmeister Jaan Piilmann), mis markeerib keskvõimu tõhustamist 19. sajandi lõpul.  Räästakarniis profileeritud, aknad kergelt kaarduvad, peasissepääsu ees on klaasitud tuulekoda. Hiljem hoone krohviti, aknad-uksed said krohvraamistuse, maja nurgad krohvliseenid. Sama projekti kasutati veel (nt Väätsal). Katusealuse viilul kaunistavad punase tellisega laotud ümaraknad, sarnaseid näha lähikonnas mujalgi. – Algselt oli paremas tiivas kantselei ja kohtusaal, vasakus kartser, vallakirjutaja ja -kasaka eluruumid. -  Heas korras, siiani omavalitsuse kasutada.