Vändra, Martini kirik

Kerigumäe-Fennern, Ev. Kirche St. Martin
Kerigumäe-Fennern, Ev. Kirche St. Martin / Vändra, Martini kirik, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274952, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Kerigumäe-Fennern, Ev. Kirche St. Martin / Vändra, Martini kirik, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274954, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Kerigumäe-Fennern, Ev. Kirche St. Martin / Vändra, Martini kirik, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274953, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Kerigumäe-Fennern, Ev. Kirche St. Martin / Vändra, Martini kirik, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274956, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Kerigumäe-Fennern, Ev. Kirche St. Martin / Vändra, Martini kirik, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274957, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Vändra Martini kirik asub Vändra alevis Kirikumäel. Kirik on nime saanud algselt Püha Martini, hiljem Martin Lutheri järgi. Kolme varasema mahapõlenud puukiriku asemele ehitas Pärnu ehitusmeister Stahmer 1787 kivikiriku. Esindab Eestis 18. saj levinud kirikutüüpi: kompaktse pikihoone ja mahult eristamatu kooriruumiga hoonet. Pikihoonega liitub O-s nelinurkne käärkamber; kõrge telkkiivriga puidust haritorn rajati 1841. Segmentkaarsete kuueruuduliste akende ja segmentkaarse uksega fassaadid on liigendamata. Puidust peegelvõlvlaega kirikusaali W-osas orelivääril orel (Wilhelm Müllverstedt, 1887), O-seinal kahe dooria sambaga raamistatud altarimaal “Kristus ristil” (ca 1900). Varasem altarimaal “Kristus ristil” (1653) EKM-is.