Valtu, Valtu tuuleveski

Waldau, Windmühle des Gutshofs Waldau
Waldau, Windmühle / Valtu, Valtu tuuleveski, Wikimedia Commons, Foto: Ivar Leidus 2011, cc_by-sa_3.0
Ka Puraviku veskiks nimetatud hollandi tüüpi tuuleveski on ehitatud 1815 aastal või isegi varem. Veski tüvikoonusekujuline kere on iseloomuliku venitatud kujuga, mis ei sarnane teiste Eestis säilinud hollandi tüüpi tuuleveskitega. Silindrikujuline ülaosa on tuulikule hiljem juurde ehitatud, ilmselt paremaks tuule püüdmiseks, kuna jahvatustuul on kõrgemal ühtlasem ja tugevam. Veski on väga hästi vaadeldav ja oma loomupärases keskkonnas. Veski kuuekorruseline kehand on ehitatud paekivist. Tuulikul on paadikujuline pea ja veski sisseseade ei ole säilinud. Veski on läbinud mitmeid ümber- ja juurdeehitisi ning seal on lisaks jahvatamisele saetud ka laudu. Veski on väga hästi vaadeldav ja oma loomupärases keskkonnas ning kõrgeim tuuleveski Eestis.