Vaimõisa, Vaimõisa mõis

Waddemois, Gutshof Waddemois
Waddemois, Gutshof Waddemois/ Vaimõisa, Vaimõisa mõis, Wikimedia Commons, Foto: Marxkii 2016, cc_by-sa_3.0
Härrastemaja vabakujunduslikus pargis. Paekivist ja tellistest kahekorruseline hoone viimistletud krohviga Alustatud 1790. aastatel von Nasackenite ajal, valmis 1818, kui mõisa valdasid von Wilckenid. Tõenäoliselt ehitatud keskajal samas kohas paiknenud vasallilinnuse müüridele. Varaklassitsistliku hoone fassaadi keskteljel kolme ava laiune risaliit. Esimese korruse seinapind rusteeritud teise korruse avade ümber krohvraamistus. Säilinud varaklassitsistlik peauks. Risaliidi kohal kolmnurkfrontoon Nasackenite vapiga viiluväljal. Lai räästakarniis profileeritud. Hoonel madal kelpkatus. Tagafassaadil eenduvad kaks kolmnurkfrontoonidega külgrisaliiti. Keskteljel kolm massiivset poolsammast ja nende ees kolm piilarit, mis toetasid puidust ehitatud verandat, lammutati 1970. aastatel. Suuremaid ümberehitusi ei ole toimunud, interjööre muudeti 1850. aastatel. 20.s kasutatud elamu ja koolina. Praegu eravalduses ja restaureeritakse. Esimene korruse plaanilahendus keskkoridoriga. Ruumid võlvitud. Keskteljel paekiviparketiga vestibüül, milles trepp esinduskorrusele. Peakorruse plaanilahendus anfilaadne. Saal keskteljel, aknad avanevad peafassaadile. Saalis viierealine hilisklassitsistlik karniis hammaslõikelise friisi, munavöödi, akantuskonsoolide ja rosettidega. Esinduslikult olid kujundatud ka saaliga külgnevad ruumid. Kõrvalhoonetest säilinud ait-kuivati, teenijatemaja, tuuleveski ja magasiait. Viimane ehitatud 20.s alguses neogooti stiilis. Peakivist kõrge viilkatusega hoonel neogooti portaal, mille kohal petik roosaken. Paregu restaureeritud perekonnakabelina. Varaklassitsitliku peahoonega mõisaansambli näide piirkonnas.