Tõstamaa, Maarja kirik

Testama, Ev. Kirche St. Maria
Testama, Gutshof Testama / Tõstamaa, Tõstamaa mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274913, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Testama, Gutshof Testama / Tõstamaa, Tõstamaa mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274914, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Testama, Gutshof Testama / Tõstamaa, Tõstamaa mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274916, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Testama, Gutshof Testama / Tõstamaa, Tõstamaa mõis, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274915, Foto: Peeter Säre, 2022, CC BY-SA 4.0
Kirik asub Tõstamaa keskusest S pool. 1674 on teada puukirik, mille asemele ehitati 1761–1768 praegune kivikirik. 1771 toestati seinad tugipiilaritega. 1972 varises kiriku W-sein ja selle kohal olev torn kokku. 1982–2001 toimusid taastamistööd, W-sein valati betoonist.
Maakividest ehitatud kirikuhoone rajasid Pärnu müürseppmeister C. Erler ja puuseupp F. Bosse ebastabiilsele pinnasele ning müüridesse tekkisid praod juba mõned aastad pärast kiriku valmimist. Varingute vältimiseks toestati kirik maakividest laotud massiivsete tugipiilaritega, mis annavad kirikule iseloomuliku välisilme. Fassaade ilmestavad laiad ümarkaarsed avad. Kiriku katus oli algselt katusekividest, 19. saj sindlitest, praegune plekk-katus 20. saj.
Põhiplaanilt pikihoone tüüpi, kuid interjööris avar saalkirik on polügonaalse kooriosaga. Koori O-otsas on ruudukujulise põhiplaaniga käärkamber.
Kirikuruumi katab madal laudadest peegelvõlv. Koori võlvil tekst Soli Deo Gloria 1767. Barokse arhitektoonikaga altarisein 18. saj lõpust, tõenäoliselt 1768, oreliväär 1861, altarimaal „Leiba ja veini õnnistav Kristus“ ja kõlaräästaga kantsel 1863.
Tõstamaa kirik on omanäoline hoone, mis on ehitatud ja sisustatud kohalike meistrite poolt. Pärast valmimist oli kirikutorn oluline maamärk Kihnu väina läbivatele laevadele.