Seli, Seli mõis

Sellie, Gutshof Sellie
Sellie, Gutshof Sellie / Seli, Seli mõis, Wikimedia Commons, Foto: Iifar 2011, cc_by-sa_3.0
Mõisaansambel Keila jõe ääres ümbritsetud vabakujundusliku pargiga. Paekivist krohvitud fassaadidega härrastemaja kehand hilisbaroklik 1770. aastatest Gustav Erich von Roseni ajast. Kõrge sokliga kahekorruseline hoone fassaadi kesktelg rõhutatud vähe eenduva risaliidiga. Teisel korrusel konsoolidele toetuvad pilastrid ja sepispiirdega rõdu.Tugevalt eenduv profileeritud katusekarniis. Keskrisaliidi kohal kolmnurkfrontoon. Tagafassaadil eenduvad tiivad. Lõunas on liidetud hoonekehandiga ühekorruseline juurdeehitus, mis oli algselt teenijatemaja. Ümberehitused 1830, kui hoone sai klassitsistliku fassaadilahenduse, pargifassaadi tiivad ja juurdeehitise. Rõdud lisandusid 19.s lõpus. 1905 mõis põletati. Taastati uusklassitsistlikuna. 20.s kasutatud hoonet haiglana, praegu taastusravikeskus. Restaureeritud 2009-2014. Härrastemaja keskteljel vestibüül, millest paremale jääb saal. Saalis uusklassistsistlik dekoor. Ukse kohal geomeetrilise kujundusega suprapot, millel vanik ja ülemises servas munavööt ornament. Saali seina ülemises osas palmettidest ja vanikutest friis. Peegellage ümbritseb tugevalt profileeritud karniis. Mõisaansambli olulisemad hooned ümber härrastemaja esise ovaalse muruplatsi. Hoonetel sarnane klassitsistlik fassaadilahendus Teenijatemaja kõrval saun-pesuköök, mida peahoonega ühendab pargimüür ja -värav. Ühekorruseline klassitsistliku fassaadiga hoone. Fassaadil sümmeetriliselt ümarkaarsed aknad, mille kõrval nišid. Räästa all profileeritud karniis. Hoonel poolkelpkatus. Poolviilus segmentaken. Härrastemajast veidi eemal valitsejamaja. Ühekorruseline klassitsistlik paekivist hoone krohvitud fassaadidega. Ehitatud 19.s esimesel poolel. Fassaadis eendub keskrisaliit, millel dekoratiivne triglüüfidega friis ja kolmnurkfrontoon. Räästas lai karniis. Hoonel poolkelpkatus. Härrastemaja vastas teisel pool muruväljakut 19.s II veerandil ehitatud ait. Praegu varemetes, müürid konserveeritud. Tee lähedal tall-tõllakuur. Fassaad lahendatud sarnaselt teistele ansambli kõrvalhoonetele. Härrastemaja taga park. Kujunduses oluline osa Keila jõe kaldaterrassidel. Põhjas piiratud park kõrge kivimüüriga. Müüri lähedal 19.s keskel ehitatud pargipaviljon. Nelja samba ja kahe poolsambaga rotund, mille tagumine sein kinnine. Sammaste kohal profileeritud karniis. Paviljonil kuppelkatus. Restaureeritud 2000. Üks väheseid säilinud pargipaviljone Eesti mõisaarhitektuuris. Müüriga ümbritsetud pargialast väljapool asub aednikumaja. Poolkelpkatusega väike krohvitud paekivihoone. Ümarkaarsetel akendel lame krohviääris. Omanäolise lahendusega mõisaansambel. Majandushoonete paigutus ja fassaadilahendused annavad kompleksile tervikliku ilme.