Pikavere, Vennastekoguduse palvemaja

Pikafer, Gebetshaus
Pikafer, Gebetshaus / Pikavere, Vennastekoguduse palvemaja, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274847, Foto: Peeter Säre, 2012, CC BY-SA 4.0
Pikafer, Gebetshaus / Pikavere, Vennastekoguduse palvemaja, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274848, Foto: Peeter Säre, 2012, CC BY-SA 4.0
Pikavere küla servas. Traditsioonilise rõhtpalkhoone ehitasid 1830 kohalikud talupojad 18. saj palvemaja kohale. 1887–91 ehitati kõrgemaks, laiendati uksi ja aknaid, saal sai uue sisustuse (U-kujuliselt paiknevad pingid, lühtrid, korjanduskastid, mütsinagid); 2007–10 restaureeriti. Ristkülikulise põhiplaaniga, 1-korruseline, kimmidest sadulkatusega, väljas rõht- ja püstlaudisega hoone. SW seinas 9-ruuduline luukidega aken ja eeskojaga peasissepääs meestele; NW nurgas väiksem uks naistele. Interjööris suur ja väike saal, suures saalis toetub lagi viiele tugikäppadega postile.