Pärnu, Vanadekodu

Pernau, Ehem. Altenheim der (deutschen) Pernauer Nikolai-Gemeinde
Pernau, Ehem. Altenheim der (deutschen) Pernauer Nikolai-Gemeinde / Pärnu, Vanadekodu, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274746, Foto: Peeter Säre 2022
2-korruseline hilis-historitsistlik kivihoone, ehitatud 1909 linnaarhitekt Alfred Jungi projekti järgi Pärnu Nikolai koguduse vanadekoduks. Krohvimata tellisfassaadidega, graniitsoklil; kasutatud on kahte värvi fassaaditelliseid ja betoondetaile. Maja tänavafassaade ilmestab neli maneristlike fassaadiviiludega risaliiti; Akadeemia tänava poolsel küljel, peaukse kohal juugendliku sepispiirdega rõdu. Maja esimesel korrusel oli algselt kaheksa ühekohalist ja kaks kahekohalist tuba ühise söögisaali ja pesuruumiga. 2001 rekonstrueeriti hoone Eliisabeti koguduse hosteliks. Säilinud on trepihalli interjöör laemaalingutega, aknaid, siseuksi jm originaaldetaile. Numbritoad on saanud kaasaegse sisekujunduse.