Pärnu, Issandamuutmise õigeusu kirik

Pernau, Orth. Verklärungskirche
Pernau, ort. Verklärungskirche / Pärnu, issandamuutmise õigeusu kirik, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274537, Foto: Christofer Herrmann, 2021, CC BY-SA 4.0
Pernau, ort. Verklärungskirche / Pärnu, issandamuutmise õigeusu kirik, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274538, Foto: Christofer Herrmann, 2021, CC BY-SA 4.0
Historitsistlik vanavene stiilis tellisehitis Pärnu pargivööndi servas. Ehitati 1902.–1904. a Riia Vaimuliku Konsistooriumi arhitekti Vladimir Lunski projekti järgi (ehitusmeister Karl Klein). Ristikujulise põhiplaaniga maakivisoklil kiriku esiküljel 38 m kõrgune kellatorn ja katuse keskel 34 m kõrgune sibulkuppel. Fassaadiviimistluses on historitsismiajastu nn Rohbaustil’ile iseloomulikud punastest ja kollastest fassaaditellistest dekoratiivselt liigendatud krohvimata tellispinnad ja helehallid betoondetailid. Sisustuses domineerib 11 ikooniga altarisein (insener V. Znamenski kavandid, puunikerdaja Jakob Jõgi). 1927. a maaliti kiriku seintele 11 suurt Uue Testamendi ainelist figuraalkompositsiooni (meister Vassili Melnikov, kunstnik Peeter O´Connel).