Pärnu, Hansagümnaasium

Pernau, Hansagymnasium
Pernau, Hansagymnasium / Pärnu, Hansagümnaasium, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274740, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
Pernau, Hansagymnasium / Pärnu, Hansagümnaasium, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274742, Foto: Peeter Säre 2022, CC BY-SA 4.0
2–3-korruseline kivist funktsionalistlik algkoolihoone, fassaadilahenduses kajastuvad 1930. a-te uusklassitsismi mõjud. Ehitatud 1938–1940 arhitekt Olev Siinmaa projekti järgi. Valgeks krohvitud esifassaadil kahe tiheda akendereaga kahekorruseline hoonemaht kahe põhimahust kõrgema hooneosa vahel; neist parempoolne regulaarse fassaadirütmiga, peaukse kohal segmentkaaraken ning akende kohal uusklassitsistlikud frontoonid. Hoone hooviküljel klassiruumid ja õpetajate toad, tänava poole avarad jalutuskoridorid; kolmandas hoonetiivas võimla koos abiruumidega. Siinmaa kavandatud algse sisekujunduse elementidest on säilinud: dolomiittrepid sepisvõredega, jalutusruumide marmorist joogikaevud, klassiruumide siseuksed, saali puitlagi, parkettpõrandad ja mõned algupärase mööbli näidised. Võimla otsaseinal dekoratiivne reljeef (skulptor Juhan Raudsepp. Dolomiit, 1939).