Pärnu, Elamu, Rüütli tn 1a

Pernau, Ehem. Wohnhaus, Rüütli tn 1a
Pernau, Ehem. Wohnhaus, Rüütli tn 1a / Pärnu, Elamu, Rüütli tn 1a, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274556, Foto: Christofer Herrmann, 2021
Pernau, Ehem. Wohnhaus, Rüütli tn 1a / Pärnu, Elamu, Rüütli tn 1a, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274557, Foto: Christofer Herrmann, 2021
Arhitekt Olev Siinmaa 1931 iseendale projekteeritud funktsionalistlik elamu. Kahekorruseline tellistest ja raudbetoonist elamu ehitati 1932–33. Hoone on projekteeritud väiksele (158m²) kolmnurksele nurgakrundile, selle kaks külge asuvad tänavajoonel, hoonestusest vabaks jääval krundiosal asub väike eesaed terrassiga. Tänavafassaadid on dünaamilise liigendusega, Õhtu tn poolse tänavakülje II korruse tasandil teravnurkne rõdu- ja erkerimaht. Pööningutasandil asub katuseterrass.  Hoone ruumilahendus on eeskujulik näide 1930. a-te läbikomponeeritud funktsionaalsest ratsionalismist. Nt lamekatuselt valguv vihmavesi on juhitud keldrikorrusel asuvasse vihmaveepaaki ja leidis kasutamist erinevatel otstarvetel. Keldrikorrusel asusid ümber keskse ruumi majandusruumid – pesuköök, pesurullimise ruum, kelder ja puutöötuba. Elukorrustel leidus rohkelt arhitekti kavandatud integreeritud mööblit ja nutikalt kujundatud interjööridetaile. I korrusel asus avar elutuba kaminaga ning sellest niššide ja seinakapiga eraldatud köök, II korrusel arhitekti töötuba ja magamistoad, katusekorrusel väike abiruum pesukuivatusrõdu ja päevitusterrassiga. Korruseid ühendab stiilne puidust poolkeerdtrepp. Hoone originaalinterjöörid elasid edukalt üle nõukogude aja ja restaureeriti 2008 (Taso Mähar), kuid said tõsiselt kannatada 2010, kui maja ostnud uus omanik asus hoonet omapäi rekonstrueerima. Tänaseks on osa neist algsele lähedasel kujul taastatud, hoone on eravalduses.