Pärnu, kohtuhoone Rüütli tn 19

Pernau, Ehem. Wohnhaus, Rüütli tn 19
Pernau, Gerichtsgebäude / Pärnu, kohtuhoone, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274555, Foto: Christofer Herrmann,2021, CC BY-SA 4.0
Ehem. Wohnhaus / Elamu, Herder-Institut, Bildarchiv, Annegret Buske
1899 arhitekt Hugo von Wolffeldti projekti järgi ehitatud kahekorruseline kivist pangahoone, mis algselt kuulus Pihkva Kommertspangale. Hoone valmis krundil asunud varasema elamu (1845) põhjaliku ümberehitusena, mille käigus hoonele lisati II korrus. Hoone sai esindusliku neorenessanssliku krohvfassaadi, mida ilmestavad rusteeritud soklikorrus ning II korrusel paiknev avar lodža katuseväljaehituse ja rõdu balustraadiga. Kõrge mansardkatus imiteerib 16. sajandi prantsuse _chateau_´sid. Hoonel on hästi säilinud historitsistlikud puidust aknaraamid ja tahveluks, samuti ukse ja rõdu kohal olevad sepisdetailid. 1845–72 kuulus kinnistu linna postiülemale Otto von Weissmanile, 1872–98 kaupmees Nicolaus Bremerile, kes oli Pärnu linnanõunik, Preisimaa ja Belgia konsul ning Portugali asekonsul. 1898 müüs Bremeri lesk kinnistu koos seal asunud elumajaga Pihkva Kommertspangale. 1928. a-st on hoone kasutusel kohtuhoonena. Maja restaureeriti 2007.