Pärnu, elamu Pühavaimu tn 8

Pernau, Wohnhaus, Pühavaimu tn 8
Pernau, Wohnhaus, Pühavaimu tn 8 /Pärnu, elamu Pühavaimu tn 8 , Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274550, Foto: Christofer Herrmann, 2021, CC BY-SA 4.0
Pernau, Wohnhaus, Pühavaimu tn 8 /Pärnu, elamu Pühavaimu tn 8 , Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274551, Foto: Christofer Herrmann, 2021, CC BY-SA 4.0
Koosneb kahest elamust, mis hõlmavad keskaegse Pärnu tänavavõrgustikus ühe kvartali W-osa. N-poolsel krundil asus juba keskajal kivihoone, kvartali S-poolne osa koosnes kahest väiksemast puithoonestusega krundist. Mahult tänaseni säilinud kivist 2-korruselised elamud rajati 17. s: u 1670 N-poolne apteeker Heno maja ja 1674 S-poolne raehärra Steineri maja.1828. a-ks oli kvartali hoonestuse omandanud Schmidti kaubamaja. 1841 ulatuslikum ümberehitus, hooned said klassitsistliku fassaadikujunduse ja majad liideti vahehoonega, 1877 ehitati selle ette portikus. 1907–1908 lisati betoonkonsoolidel valumetallist piiretega rõdu ja peaportaali kohale metallist varikatus. Hooned restaureeriti 1978–1987 (arh Rein Raie).
Steineri majal on taastatud barokne ilme. Pühavaimu tänava poolne fassaad on liigendatud risaliidiga. Elamu välisilmet iseloomustavad hoone nurkadesse maalitud kvaaderrustika, akende raamistused ja tänava poole pööratud viilu voluudid. Iseloomulik 17. saj arhitektuuri võte avaldub sepistatud müüriankrute kasutamises.
Heno maja barokiajastu arhitektuuridetailidest on säilinud profileeritud kvaaderrustika hoone ja maskaroonidega konsoolid räästa nurkades. Müüriankrud on sepistatud dekoratiivsemalt. Fassaadi üldilme akende krohvraamistuste, tahvlite ja profileeritud karniisiga räästa all on klassitsistlik.
Mõlema hooned on säilitanud 17.s mahu ja ehitusdetailides on iseloomulikud näited mitme sajandi arengutest Pärnu arhitektuuris.