Pärnu, elamu Lõuna tn 2a

Pernau, Wohnhaus, Lõuna tn 2a
Pernau,Wohnhaus, Lõuna tn 2a / Pärnu, elamu Lõuna tn 2a, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274582, Foto: Ulrike Nürnberger, 2019, CC BY 4.0
Pernau,Wohnhaus, Lõuna tn 2a / Pärnu, elamu Lõuna tn 2a, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274580, Foto: Ulrike Nürnberger, 2019
Pernau,Wohnhaus, Lõuna tn 2a / Pärnu, elamu Lõuna tn 2a, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274581, Foto: Ulrike Nürnberger, 2019
Pärnu ärimehe, seltskonnategelase ja linnavoliniku Jaak Jakobsoni (1891–1972) funktsionalistlik elamu, mis valmis 1936 arh Olev Siinmaa projekti järgi.
Üks terviklikumalt väljaehitatud ja paremini säilinud 1930.-te funktsionalistlikke elamuid Eestis, mis kuulub arhitekt Siinmaa loomingu tippu. Hoone arhitektuur on mõjustatud Bauhausi ja Piet Mondriani loomingust.
Vabalt krundile asetuv kahekorruseline krohvitud kivihoone, sellega üheaegselt kujundatud ümbritsev hooviruumi ja haljastusega. Elamu on paigutatud krundi N-servale, tänavajoonest eemale. Fassaadidel domineerivad geomeetrilised mahud, ristkülikukujulised aknad ja eeskoja ümaraken. O-küljel madalam eeskojamaht, lihtsa art deco´liku metallpiirdega eestrepi ja katuseterrassiga. Hooviküljel ümar apsiiditaoline verandamaht. Stiilse kujundusega katuseparapett varjab madalat pultkatust.
Interjöörid kontrastina fassaadile kujundatud õdusate ja subliimsetena, domineerib rohekassinine murtud kollakate ja peitsipruunide aktsentidega. Alumisel korrusel asusid elutoad ning omaniku kabinet, teisel korrusel magamistoad. Säilinud on algsed uksed, parkettpõrandad ja trepid, glasuurpottidest ahjud ja kamin, sisseehitatud mööbel kabinetis ja söögitoas. Köögiblokk ja teenindusruumid on varustatud eraldiseisva hoovitrepiga.
Elamu restaureeriti 2014 arh Jaak Huimerind, ajaloolane-konsultant Mart Kalm, sisearh Mari Kurismaa. Eravalduses.