Pärnu, elamu Kuninga tn 18

Pernau, Wohnhaus, Kuninga tn 18
Pernau, Wohnhaus, Kuninga tn 18 / Pärnu, elamu Kuninga tn 18, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274541, Foto: Christofer Herrmann, 2021, CC BY-SA 4.0
Pernau, Wohnhaus, Kuninga tn 18 / Pärnu, elamu Kuninga tn 18, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274542, Foto: Christofer Herrmann, 2021, CC BY-SA 4.0
Asub Pärnu rootsiaegse laienduse regulaarse plaanilahendusega linnaosas. Ehitati 17. s lõpus, enne 1696 a. Ümberehitusi on tehtud 19. ja 20. s, restaureeriti 1985–1987 barokseks. Kõrgel soklil paiknev 1-korruseline elamu 19. s ümberehituse käigus lammutatud mantelkorsten-köögi ja avara katusealuse laokorrusega on ehitatud maa- ja telliskividest. Põhiplaanilt ruudule läheneva hoone fassaad on liigendamata, dekoratiivsed elemendid: dolomiidist ümarkaarportaal trepp-etikuga, kvaaderrustika hoone nurkadel ja maskaroonid räästa nurkadel. Madalmaademõjulise palladionistliku arhitektuuri näitena on hoone ja selle asend olulised nii 17. s lõpu linnaehituslike taotluste kui ka jõuka linnakodaniku elamu näitena.