Pajaka, Ruunavere postijaam

Pajak, Poststation Runafer
Pajak, Poststation Runafer/ Pajaka, Ruunavere postijaam, Wikimedia Commons, Foto: Iifar 2011, cc_by-sa_3.0
Hooneteansambel endisel Tallinn-Pärnu maantee trassil. Ehitatud 1824 tüüpprojekti järgi. Ühekorruselisel paekivist hoonel kõrge kelpkatus, fassaadid krohvitud. Rikkalik dekoor keskteljel. Pilastrite kohal profileeritud karniis ja palmett-ornamendiga friis. Katusel kolmnurkfrontoon. Sissepääsu flankeerivad paarissambad, nende taga kitsas ulualune. Pilastritel ja paarissammastel munavöödiga kujundatud ehhiin. Algses plaanilahenduses hoone keskteljel esik, mantelkorsten-köök ja sahver. Lõunapoolses tiivas reisijate toad, põhjapoolses postijaama pidaja ameti- ja eluruumid. Restaureeritud 1993 ja 2001 pärast tulekahju. Ansamblisse kuulub veel postipoiste maja, tallide asemele on ehitatud uus hoone. Alates 1993.a tegutseb hoonetekompleksis hotell.