Paide raekoda

Weißenstein, Rathaus
Weißenstein, Rathaus / Paide, Raekoda, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 274590, Foto: Christofer Herrmann 2021
Kahekorruseline täiskelpkatusega juugendlik-eklektilise fassaadiarhitektuuriga krohvitud kivimaja. 1820 paiku ehitatud ja varem kaupmees Hoffmannile kuulunud ühekorruselise kivimaja omandas Paide linn 1913. a. 1924. a. ehitati hoone kohaliku ehitusmeistri ja linnapea Eduard Purfeldti (1890-1952) plaanide järgi põhjalikult ümber. Algsele hoonele lisati teine korrus ning see sai uue juugendlik-eklektilise fassaadilahenduse veneetsiapärase kaaravaderea ja keskteljel asuva katuseväljaehitusega. Varasema hoone kõrgust markeerib fassaadil korruste vaheline hammasfriis. Esimesel korrusel asusid seejärel pank ja kontoriruumid, teisel korrusel esinduslik raesaal. Hoone rekonstrueeriti uuesti raekojaks 2008. a. (arhitektid Merike ja Tasu Kordemets, sisearhitektid Annes Arro ja Hanna Karits). Originaaldetailidest on säilinud teisele korrusele viiv paekivitrepp.