Paide kultuurimaja

Weißenstein, Musik- und Theaterhaus
Valmis 1987 (arhitekt Hans Kõll, sisearhitektid Tiiu Pai, Taimi Rõuk). Kultuurimaja on ordulinnuse varemete kõrval piirkonna kõige võimsam ehitis. Veidi juugendarhitektuurist joonduv postmodernistlik hoone moodustab ansambli külgneva Lembitu pargiga. Tahukatest ja ruudustikest moodustavaid rütme täiendavad eestilikkust rõhutavate dolomiitplaatidega pinnad, fassaadi ehib roosaken (kunstnik Kaarel Kurismaa). Maja südameks on 500 inimest mahutav rõduga saal, mida täiendab tantsusaal. Siniste toolidega saali lagi oli osaliselt kaetud tumedas raamis klaasruudustikuga, mis moodustas nõukogude ajal erandliku – rahvustrikoloori värvides interjööri. Baaris vitraažid ja peeglitega kaetud lagi ja sambad. Preemia: Parim ehitis 1988. Originaalilähedasena säilinud tänaseni.