Leisi, Püha Olga õigeusu kirik

Laisberg, Orth. Kirche St. Olga
Kirik ehitati 1871-73, projekteeris Riia arhitekt Heinrich Carl Scheel. Klassikalisest viiskuppelkirikust lähtuv tüüpprojekt oli ette nähtud veel kümnele kogudusele, Saare- ja Muhumaal valmisid selle järgi ka Laimjala, Ööriku ja Rinsi kirikud.
Kreeka risti kujuline põhiplaan ja kavatis tervikuna järgivad rangelt projekti, ainsaks erandiks oli kitsa ja madala lääneeskoja kohale ehitatud kaheksatahuline puidust kellatorn. Torn lammutati viletsa tehnilise seisukorra tõttu 1959.
Kõrge sokkel lõpeb dolomiidist kaldliistuga. Fassaadipinnad ja karniisid on krohvitud. Peauks paikneb lääneseinas, altariruumi lõunaseinas on väike preestriuks. Ümarkaarseid ukse- ja aknaavasid ääristab rõhutatud kaaretipuga krohvraamistus. Lääneseinas on kellatoa kolmikava. Nelitiselt lähtub kaheksatahuline madal tambuur, mille kolmes küljes paiknevad ümarakende paarid. Nelitist ja sellega kokku müüritud nurgatorne katavad sibultipulised kuplid.
Vööndkaartega piiratud nelitise kohal paikneb madal tambuur puitkarkass-kupliga. Kuplitsooni lõikuvad ümarakende teravkaarsed sisenišid. Ülejäänud ruumiosi katavad krohvitud peegellaed. Olulisemad sisustuselemendid on algkujul säilinud ikonostaas ja  sammastel rõdu kiriku lääneosas.