Koordi, Koordi mõis, häärber

Kirrisaar, Gutshof Kirrisaar, Herrenhaus
Kirrisaar, Gutshof Kirrisaar / Koordi, Koordi mõis, Wikimedia Commons, Foto: Ivar Leidus 2012, cc_by-sa_3.0
Mõis asub Paide lähedal. Varaklassitsistlik härrastemaja ehitatud u 1785. Paekivist hoonel kõrge sokkel. Fassaadid sümmeetrilised. Keskteljel kahekorruseline risaliit, mille kohal kolmnurkfrontoon. Risaliidi servad markeeritud krohvrustikas liseenidega, seinapinda liigendavad kanelüüridega liseenid esimesel korrusel, stiliseeritud joonia kapiteelidega pilastrid teisel korrusel. Akende krohvraamistused, lai profileeritud räästakarniis. Hoonel kelpkatus. 19.s II poolel ehitati peafassaadi ette puidust veranda. 20.s kasutati korterelamu ja kontorihoonena. Eravalduses 2004. Restaureeritud 2004-06. Mõisaansamblis säilinud üksikuid 19.s kõrvalhooneid. Lihtne paekivist ait ja varemetes perekonnakabel.