Karinu, Karinu mõis

Kardina, Herrenhaus Kardina
Kardina, Gutshof Kardina / Karinu, Karinu mõis, Wikimedia Commons, Foto: Ivar Leidus 2012, cc_by-sa_3.0
18.s lõpus ehitatud härrastemaja Järva-Jaani alevi lähedal. Hilisbaroksel klassitsistlike detailidega paekivist hoonel kõrge sokkel ja kelpkatus. Peakorruse akende kohal madalad pööninguaknad. Kesktelge rõhutab kahekorruseline kolmnurkfrontooniga hooneosa. Dekoor lihtne. Hoone nurkades ja keskteljel krohvrustikaga modelleeritud pilastrid. Profileeritud karniis räästa all ja frontoonil. 1821.a ehitati peafassaadi ette nelja toskaana sambaga rõdu. 19.s pärineb ka puitveranda pargifassaadil. Algne plaanilahendus sümmeetriline. Keskteljel vestibüül ja saal, ruumide järgnevus anfilaadne, hoone otstes keskkoridor. 1921-99 asus mõisas kool. Plaanilahendust muudeti lähtudes kooli vajadustest ja ehitati tiibhoone.