Kabala, Kabala mõis

Kabbal, Gutshof Kabbal
Kabbal, Gutshof Kabbal / Kabala, Kabala mõis, Wikimedia Commons, Foto: Iifar, cc_by-sa_3.0
Mõis Raplamaal Vigala jõe kaldal. Paekivist ühekorruselise härrastemaja ehitatud arvatavasti 1774.a. Fassaadid krohvitud, hoone kaetud kõrge kelpkatusega. Ümberehitus 1860. Esifassaadi keskteljel ehitati eeskoda, aknad kujundati ümarkaarsetena. Läänepoolseim ava veneetsia akna vormiga. Avad paiknevad fassaadil ebasümeetriliselt. Kelder kogu hoone ulatuses võlvitud. Algses plaanilahenduses kolm mantelkorstent, mille korstnapiibud endiselt nähtavad katusel. Hoone keskel paiknev mantelkorsten säilinud. Plaanilahendus muudetud. Restaureeritud 2017-18. Tööde käigus avati ja restaureeriti varaklassitsistlikke seinamaalinguid. Kõrvalhoonetest säilinud 18.s ehitatud ait, mille juurde ehitatud 19.s viljakuivati. 19.s ehitatud laut ja vesiveski. Suhteliselt hästi säilinud varaklassitsistliku mõisaansambli näide.