Juuru, Atla-Eeru kõrtsihoone

Jörden, Schenke Atla-Eeru
Jörden, Schenke Atla-Eeru/ Juuru, Atla-Eeru kõrtsihoone, Herder-Institut Marburg, Bildarchiv, 275050, Foto: Christofer Herrmann 2022, CC BY-SA 4.0
Põhja-Eesti rehielamu tüüpi hoone Juuru lähedal. Ainus säilinud talupojakõrts Eestis. Madalal maakivist vundamendil kambrite osa ehitatud palkidest, rehealuse-talli osa paekivist. Katus roost, algselt õlgedest. Pärineb 1811. a, kõrtsiks kohandati 1841. Ümberehitatud 1870. aastate lõpus, kui kõrts tegevuse lõpetas ja hoone võeti kasutusele talukohana, lisati kambrid. Restaureeritud 1970. ja 2010. aastatel. Plaanilahenduses hoonest  kitsam rehetuba reheahjuga. Põrandad tallis ja rehetoas tambitud savist, kambrites tsemendist. Kambrite palkseinad tihendatud saviga ja valgendatud lubjaga.
Kõrts oli talupoegade kogunemiskoht 1858. a vastuhaku (Mahtra sõda) ajal pärisorjuslikule korrale. Hoone kuulub Mahtra Talurahvamuuseumile.