Ingliste, Ingliste mõis

Haehl, Gutshof Haehl
Haehl, Gutshof Haehl / Ingliste, Ingliste mõis, Wikimedia Commons, Foto: Iifar 2011, cc_by-sa_3.0
Mõisaansambel Keila jõe ääres. Ühekorruseline barokne paekivist hoone valmis 18. saj keskel von Staalide ajal. Kõrge sokli ja fassaadi vahel simss. Fassaadi keskteljel kitsas kahekorruseline risaliit. Selle ees vabatrepp. Korruste vahel voluutkonsoolid, mis toetavad rõdu. Risaliit algselt kaetud barokse kiivriga. Fasaadipinda liigendavad lamedad liseenid. Räästakarniisid kitsa profiiliga. Hoone kaetud kõrge kelpkatusega, milles avarad mansardaknad. Katuseakende kohal profileeritud segmentfrontoon. Hoonekehandist eenduvad kaks tiibhoonet. Pargifassaadi risaliidil neogooti astmikviil. 19. saj lõpus ehitati terrass pargifassaadile ja lisandusid neogooti elemendid. 1905 põletati. Taastati varasemal kujul. 20. s kasutatud koolimaja, elamu ja kontorina. Tulekahju 1984. Praegu eravalduses ja toimub restaureerimine.
Soklikorrus võlvitud, müürides jälgi varasematest ehitusperioodidest. Tõenäoliselt ehitatud keskaegse kindlustatud elamu või vasallilinnuse asemele. Ruumide plaanilahendus anfilaadne osaliselt võlvitud keskkoridoriga. Interjöörid hävinud tulekahus. Kõrges keskkoridoris olid vööndkaared ja neogooti tähtvõlv. Väiksemas saalis varaklassitsistlik stukkdekoor. Peegelvõlvlage ümbritses profileeritud karniis. Lae nurkades lillede ja akantusspiraalidega festoonid. Lae keskel vanikutega rosett. Suures saalis historitsistlik kujundus. Kasseteeritud puidust lae allegoorilised kompositsioonid vaheldusid von Staalide heraldikaga.
Mõisaansambel vabaplaneeringuga. Kõrvalhoonetest säilinud kaaristuga ait, mida korduvalt ümber ehitatud ja vesiveski. Väike park mõisa taga regulaarsete pärnaalleedega.