Anna, Anna kirik

Annen, Ev. Kirche St. Anna
Annen, Ev. Kirche St. Anna / Anna, Anna kirik, Wikimedia Commons Commons, Foto: Ivar Leidus 2012, cc_by-sa_3.0
Asub Tallinna-Tartu maanteel Anna külas. Paekivist hilisbarokne sakraalhoone. Ehitatud 1776-80. 1852 remont ja neogooti stiilis elementide lisamine. 1957-59 remonditi kirik põhjalikult. 1999 restaureeriti tornikiiver, 2001-02 katus. Saalkirikuna lahendatud pikihoone idaosas hoone laiune polügonaalne koor. Läänes eenduv nelinurkse põhiplaaniga torn. Viiekorruselisel tornil telkkiiver, ümarkaarne portaal, ehisviil, korrustel ümmargused aknad ja nurkades krohvist liseenid. Pikihoone fassaadid kujundatud pilasritega. Madala segmentkaarega sillatud avad ümbritsetud krohvraamistusega. Koori aknad madalamad. Avade kohal ümbritseb pikihoonet ja koori profileeritud karniis. Räästakarniis kujundatud reljeefsemalt. Torni telkkiiver kaetud sindlitega. Pikihoone ja koor veesoonega laudkatusega. Interjööri lagi laudadest peegelvõlv. 1892 valmistati Rudolf von zur Mühleni projekti järgi neogooti stiilis kantsel ja altarisein, millel sama kunstniku maal “Päästa mind Issand”.